NHV Hoedenwedstrijd 2021

 

Thema: Wie wat bewaart, heeft wat!

 

Welkom bij de 16e editie van de internationale NHV Hoedenwedstrijd 'Wie wat bewaart, heeft wat'!
 
Voor de wedstrijd 2021 werd aan de ontwerpers gevraagd om een heren of dames (cocktail) hoed of hoofdcreatie te ontwerpen van panama stro. De deelnemers aan de wedstrijd ontvingen een ‘verrassingspakket’ (de inhoud van alle pakketten is verschillend) met daarin een lichtbeschadigde panama capeline (waarvan de rand gerafeld is bijvoorbeeld) en afsnijsels die ontstaan zijn bij de transformatie van stro capeline naar hoed. Dit materiaal werd geleverd door The Panama Hat Company, die deze resten en afgekeurde capelines zelf ook gebruikt om cocktailhoeden en garneringen van te maken. 
Bij het inschrijfgeld voor de wedstrijd zijn de aanschafkosten van het stro en - voor deelnemers woonachtig in Nederland of België - de verzendkosten inbegrepen.

Het idee achter deze uitdaging is dat je als creatieveling niet altijd met nieuw materiaal hoeft te werken, maar ook in staat moet zijn om vanuit bestaande dingen iets nieuws te maken. Geheel in lijn met het huidige streven naar duurzaamheid. Bij het maken van je wedstrijdhoed is iedere wijze van aanpassing van het toegestuurde materiaal toegestaan, zoals bijvoorbeeld verven, deconstrueren, vervormen, etc. Een beperkende voorwaarde is echter dat je alleen steunmaterialen mag gebruiken en verder geen extra materiaal mag toevoegen. Een uitzondering hierop is het gebruik van alternatieve materialen voor versiering en garnering, die zijn toegestaan zolang het panamastro maar de hoofdrol blijft spelen. Niet al het toegestuurde panamastro hoeft gebruikt te worden.

Wie meer wil weten over het oude handwerk van het panama strovlechten, neem een kijkje op de website van Majesa/The Panama Hat Company: www.panamahats.co.uk.

 


Hoedenshow en expositie

De Hoedenwedstrijd vond plaats in het CODA Museum te Apeldoorn op 5 juni 2021. De winnaars werden na afloop van de hoedenshow bekendgemaakt. Na de hoedenshow zijn de wedstrijdhoeden voor de duur van drie weken te bezichtigen in het CODA Museum (dit alles onder voorbehoud, in verband met eventuele dan geldende Covid-19 maatregelen).

Helaas kon de openingsshow niet plaatsvinden zoals we gehoopt hadden. Vanwege de nog steeds geldende restricties mocht slechts een minimum aantal personen op 5 juni in CODA Museum aanwezig zijn. Dat wil zeggen dat er geen publiek aanwezig was, ook niet de deelnemende hoedenmakers. Als gevolg hiervan werd de Hoedenshow weer live uitgezonden via het inmiddels bekende NHV sociale media: www.instagram.com/nl_hatassociation. De uitzending kunt u via dit kanaal terug kijken.

 


Deelname

Iedereen kon zich inschrijven voor deze wedstrijd. Of je nu een hobbyist, een professioneel, gevorderd of beginnend hoedenmaker bent, binnen Nederland of over de grens woont, iedereen mocht meedoen. Inmiddels is het maximum aantal deelnemers bereikt en is het niet meer mogelijk om in te schrijven voor deze wedstrijd.

Een jaarlijks wisselende vakjury bepaalt uit de inzendingen op basis van originaliteit, kwaliteit en hoedenvakmanschap een selectie van 10 genomineerde hoeden, waaruit vervolgens de drie winnende ontwerpen worden gekozen.
Zoals altijd zijn er maar vijftig plaatsen beschikbaar.

Deelnemers dienen hun ontwerp uiterlijk 25 april 2021 op het aanleveradres af te (laten) leveren.

 

Wedstrijdvoorwaarden

Onder het kopje wedstrijdvoorwaarden vind je alle informatie over de Hoedenwedstrijd 2021 nog een keer terug. Lees deze voorwaarden goed door: zo weet je zeker dat je een kans maakt om tot de top tien of misschien zelfs tot de winnende drie ontwerpen gekozen te worden!

 


Jury

De juryleden van dit jaar zijn:

Herma de Jong , hoedenontwerpster uit Baarn (voorzitter van de Jury), Anne Marie van der Veen, Voorzitter BMA, Branchevereniging Mode Ambachten, Mavi Tzaig, eigenares van Majesa ,The Panama Hat Company Luton (leverancier van de wedstrijd materialen) en Yara de Vries, studente aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten te Den Haag.

 

Herma de Jong

Herma de Jong ontwerpt en maakt al 25 jaar hoeden in haar eigen, sfeervolle atelier in Baarn onder de naam Herma Dejong Hat Design.

Na een technische modeopleiding die haar natuurlijke gevoel voor ruimtelijke vormgeving stimuleerde, kreeg ze het idee unieke mode te creëren rondom een product dat eind vorige eeuw leek uitgestorven: de hoed.

Ze vulde haar opleiding aan met waardevolle kennis van bekende Nederlandse hoedenontwerpers en ontwikkelde al pionierend een eigen techniek en stijl.

 

Inmiddels behoort Herma de Jong tot Nederlands bekende ontwerpers en maakt zij hoeden voor een brede groep vrouwen, onder wie bekende Nederlanders uit de wereld van entertainment en politiek. Zij ontwerpt niet alleen hoeden en tassen maar ook maatkleding voor diverse ministers en Kamerleden voor Prinsjesdag. Ook ontwerpt ze voor koninklijke families en heeft ze opdrachten voor theater en televisie. Daarnaast ontwerpt ze ook casual hoeden en mutsen voor winter, regen en zon.


Momenteel (2020) maakt Herma historische hoeden voor een Nederlandse televisieproductie. Ze neemt deel aan nationale en internationale tentoonstellingen en het Kunstmuseum Den Haag heeft werk van haar aangekocht.


Naast haar designwerk is Herma een veelgevraagd spreker op congressen. Tevens organiseert zij events, workshops en cursussen voor groepen en particulieren. Ook biedt zij stageplaatsen aan en begeleidt zij jonge talenten.

 

Anne Marie van der Veen 

Anne Marie van der Veen is, naast voorzitter van de Branche vereniging Mode Ambachten, ook eigenaar van KunstZinnig textiel.

Zinnig in het woord KunstZinnig is met een hoofdletter gespeld, want, wat ze doet in haar atelier moet zinnig zijn, anders begint ze er niet aan. Anne Marie woont in Zwolle waar ze ook haar atelier heeft. Ze maakt dames maatkleding vanuit de visie Duurzaam, Denk, Doen!

Dat betekent dat haar naaimachines op zonne-energie lopen, dat ze veel werkt met materialen waarvan een ander het doel uit het oog verloren heeft en dat ze haar kennis doorgeeft aan anderen door les te geven. Waar “duurzaam” inmiddels een container begrip lijkt te worden, is Anne Marie 15 jaar geleden deze weg van duurzaam denken en doen al ingeslagen. Met een jas van plastic zakken heeft ze in 2014 van haar collega’s de Vakgenoten prijs gekregen. Deze jas, de Artistic Convertible is datzelfde jaar naar het European Master Tailor Congress in Bazel gegaan waar hij samen met het werk van een aantal collega’s in haar vakgebied heeft mogen schitteren op de catwalk.

Het thema van de NHV Hoedenwedstrijd 2021 ligt Anne Marie dan ook na aan het hart!

 

Jenny Froehlich

Jenny Froehlich van MAJESA PANAMAS begon haar bedrijf 35 jaar geleden nadat ze in de vroege jaren ’70 naar de VK gekomen was en kennis opgedaan had over de import van goederen vanuit Ecuador, toen ze op de Ecuadoraanse Ambassade werkte. Tegenwoordig maken en verkopen Jenny en haar dochter Mavi het grootste assortiment Panama hoeden in Europa. Jenny beschouwt panama’s als “kunstwerken”, handgeweven door een van hun 500 zelfstandige wevers in Ecuador. 

Daarna worden de capelines tot hoeden verwerkt in het VK in Luton, ook wel het “thuis van de hoedenindustrie” genoemd, in een oude Victoriaanse hoedenfabriek. De panama’s worden met de hand gemaakt door een team van bekwame vakmensen, volgens oude hoedenmakers technieken in een proces van tien stappen.

 

Yara de Vries

Yara de Vries is 2e-jaars studente aan de Modeopleiding van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten te Den Haag.

 


Prijzen

De winnaar ontvangt uiteraard de zilveren NHV hoedenspeld. Daarnaast werden er verschillende mooie prijzen beschikbaar gesteld:

 

1e prijs
• Waardebon van 550 € van Devroey Hats & Millinery Supplies uit Antwerpen
• 2-daagse workshop Marianne Jongkind
• Jaarabonnement The Hat Magazine

2e prijs
• Waardebon van 450 € van The Trimming Company (VK)

3e prijs
• Waardebon van 350 € van Plooij Hats & Materials

Publieksprijs
• Waardebon van 175 € van Pierre & Pierre Millinery Supplies

Verder kregen alle winnaars dit jaar, naast de gebruikelijke oorkonde, ook een prachtige foto op groot formaat van hun winnende hoed!

 


Kosten

De kosten voor deelname bedragen voor leden €65,- en voor niet-leden €80,-.

Voor deelnemers wonend buiten Nederland of België komt hier een toeslag bij van €10,- als tegemoetkoming in de verzendkosten.

Bij het inschrijfgeld voor de wedstrijd zijn de aanschafkosten van het stro inbegrepen. Deelnemers ontvangen na afloop van de show een fotoboekje met alle ingezonden ontwerpen.

 


Aanleveren inzending

Voor alle deelnemers geldt: je wedstrijdhoed dient uiterlijk 25 april 2021 op het aanleveradres ontvangen te zijn.

Wij vragen je om foto’s van en informatie over je wedstrijdhoed twee maal aan te leveren, één keer uitgeprint op een A4-tje bij je postpakket en één keer digitaal via het daarvoor bestemde informatieformulier op de website.  

Welke informatie we je vragen aan te leveren kun je lezen bij de wedstrijdvoorwaarden.

 

Aanleveradres

p/a NHV
Mauvestraat 57
2596 XP Den Haag

Heb je na het lezen van de wedstrijdvoorwaarden nog vragen? Stuur dan een e-mail naar wedstrijd@nederlandsehoedenvereniging.nl.

 


Bekijk eerdere inzendingen

Nieuwsgierig naar de creaties van alle deelnemende ontwerpers? Bekijk alle inzendingen van de afgelopen jaren in de fotogalerie