NHV Hoedenwedstrijd 2022

 

Thema: 'Vintage met een twist'!

Welkom bij de 17e editie van de internationale NHV Hoedenwedstrijd 'Vintage met een twist'!

Voor de wedstrijd 2022 hebben wij als inspiratiebron gekozen voor hoeden uit de periode van 1940 t/m 1969. De opdracht is om een hoed of hoofdcreatie te maken (voor dames of heren) in één van de stijlen uit deze jaren, maar dan wel met eigen inbreng. Dus geen kopie, maar een ontwerp met een duidelijke eigen visie! De uitdaging is om de vormen, het materiaal en de technieken uit die periode te gebruiken en er een eigen “twist” aan te geven.

De deelnemers aan de wedstrijd ontvingen een ‘verrassingspakket’ met vintage materialen, geleverd door de firma Plooij Hats & Materials. Hierin zat: een stuk 'laize' van 1 bij 1 m (of 0,75 bij 1,40 m), een aantal meters crinband of Racello en 3 meter voilette of grove net-tulle. Dit waren bekende hoedenmaterialen uit de jaren ’50 en ’60 van de vorige eeuw, die echter later in onbruik geraakt zijn. Omdat veel materialen uit de gekozen periode niet meer verkrijgbaar zijn, mocht er gebruik gemaakt worden van moderne steunmaterialen (denk aan Fosshape in plaats van sparterie), mits ze onzichtbaar verwerkt waren. De geleverde materialen mogen geverfd of bewerkt worden en ook mogen materialen toegevoegd worden voor versiering of garnering, onder twee voorwaarden: het materiaal uit het wedstrijdpakket moet de hoofdrol spelen en de toegevoegde materialen moeten al bestaan hebben in het gekozen tijdperk 1940 – 1969. (Géén sinamay bijvoorbeeld). Niet al het toegestuurde materiaal hoefde te worden gebruikt.

Bij het inschrijfgeld voor de wedstrijd zaten de aanschaf- en verzendkosten van het materiaal inbegrepen. Er kon niet gekozen worden welk pakket men ontving.

Klik hier om de poster te downloaden.


Hoedenshow en expositie

De Hoedenwedstrijd vond op 11 juni plaats bij Modehuis Van Tilburg te  Nistelrode. De winnaars zijn bekend!

De 1ste plaats gaat naar Isabelle Soetaerts met haar inzending "Madame Paulette".

De 2de plaats gaat naar Suzanne Jonker met haar inzending "Gevangen in de Tijd"

De 3de plaats is voor de inzending met de titel "Edgy Trilby" gemaakt door Judith Lehthaus.

Alle wedstrijdhoeden worden na de wedstrijddag drie weken tentoongesteld bij Modehuis van Tilburg te Nistelrode. Stemmen is zowel fysiek als online mogelijk. Fysiek (stemmen tellen dubbel) bij Modehuis van Tilburg en online via Facebook.

Alle inzendingen voor dit jaar zijn terug te vinden in de fotogalerie 2022


Jury

De juryleden van dit jaar waren: Elisabeth de Meulmeester (voorzitter van de Jury), Thea van der Helm (eigenaresse van een hoedenwinkel in Den Haag), Dennis Plooij (leverancier van de wedstrijd materialen) en Leah Kooistra, studente. 

Elisabeth de Meulmeester

Elisabeth werd geboren in 1956. Al jong lagen haar interesses op het creatieve vlak en hoeden lopen als een rode draad door haar leven. Ze heeft vroege herinneringen aan haar oma’s en tantes, allen hoedendraagsters. Ze begon van allerlei reststofjes hoedencreaties te maken en toen ze kinderen kreeg werd het zelf kleding maken een vanzelfsprekende bezigheid.

Naast haar werk in diverse functies in de gezondheidszorg volgde ze kunstzinnige cursussen, zoals nat-op-nat schilderen, boetseren en de oriëntatiecursus kunstzinnige therapie. De hoed raakte in die jaren wat op de achtergrond, maar toen ze na haar scheiding de behoefte voelde om zich zelfbewuster te presenteren aan de buitenwereld, werd ze een overtuigd hoedendraagster en -maakster.

Voortbouwend op haar textiele basisvaardigheden volgde Elisabeth diverse cursussen, o.a. bij Dion Meuleman en Marianne Jongkind. Midden jaren negentig organiseerde ze haar eerste hoedenshow in Arnhem en ook won ze diverse prijzen bij hoedenwedstrijden. In 2008 opende ze een hoedenwinkel in het Arnhemse Modekwartier. Na de winkel vijf jaar met veel passie en hoedenliefde geleid te hebben is ze er in 2013 mee gestopt en vanaf dat moment vond het atelierwerk weer thuis plaats. Hoeden maken, van diverse bronnen- en restmateriaal een kleurrijke en aansprekende vorm boetseren, blijft haar grote inspiratie.

Elisabeth kijkt vol verwachting uit naar de creaties die voor de opdracht 2022 worden ingezonden!

 

Thea van der Helm

Hoedenontwerper Thea van der Helm heeft door de jaren heen alle soorten materialen en trends op hoedengebied voorbij zien komen. Op 16-jarige leeftijd is ze in de leer gegaan bij een hoedenatelier in haar toenmalige woonplaats Heerlen. Vandaaruit is ze na een paar jaar bij diverse hoeden- en mutsenfabrieken gewerkt te hebben, in de jaren zestig op het atelier van hoedenwinkel Ladies Paradise in De Passage te Den Haag terechtgekomen. Begin jaren tachtig werd ze zelf de eigenaar van deze winkel waar in die tijd nog steeds een deel van de collectie in eigen huis werd gemaakt.

Door z’n ligging direct om de hoek bij het Binnenhof en Paleis Noordeinde had Ladies Paradise niet alleen veel politici en hun partners die hier een hoed kwamen aanschaffen voor Prinsjesdag, maar ook veel internationale hoedenliefhebbers (tot uit Zuid-Afrika aan toe) als klant.

Naast het runnen van Ladies Paradise, heeft Thea in de jaren tachtig en negentig tevens een tijd gastlessen in hoeden maken gegeven op een modevakschool in Den Haag.

 

Dennis Plooij

Dennis Plooij (geboren in 1976) is de zoon van Henk en Conny Plooij, oprichters van het bedrijf HP Tex. Henk en Connie exporteerden tweedehands hoeden naar Indonesië. Bij toeval konden zij ooit een partij sinamay en crin opkopen en dit was de start voor de uitbreiding van het bedrijf tot leverancier van hoedenmaterialen.

In zijn jeugd liep Dennis altijd al op de zaak van zijn ouders rond, maar toch koos hij, na een opleiding

in de detailhandel, voor de transportsector. Na op verschillende functies binnen de luchtvracht te hebben gewerkt, begon hij met vrachtverkoop in de lucht- en zeevracht. Dit leidde tot een positie als planner, bij lucht-, zee- en wegtransport. Als hobby en vakantiebaantje werkte Dennis met paarden en trouwkoetsen, vandaar dat hij zich nog steeds verbonden voelt met de paardensport.

Rond zijn 33ste begon “de handel te kriebelen” en is hij, in samenspraak met zijn ouders

de zaak ingegaan, de eerste jaren nog met hen samen. In 2014 heeft Dennis het bedrijf volledig overgenomen en wijzigde hij de naam naar Plooij Hats & Materials. Wat zijn ouders met hun handelsgeest en creativiteit hadden opgezet, heeft Dennis verder uitgebouwd. En met de hulp en steun van zijn vrouw Vanessa en dochter Amy is het bedrijf inmiddels uitgegroeid tot een internationale leverancier van hoedenmaterialen.

 

Leah Kooistra

Ik ben Leah Kooistra. Ik ben 23 jaar oud en na een aantal vruchteloze tussenjaren ben ik in 2020 begonnen aan de opleiding Vormgeving en Ambacht bij de Vakschool Sint Lucas. Ik heb gekozen voor de richting Textiel en ik zit inmiddels in het tweede jaar.

In het eerste jaar hebben de leerlingen van Textiel meegedaan aan de Prinsjes Hatwalk in Den Haag. Ik heb toen de eerste prijs gewonnen met mijn hoed geïnspireerd op de sterrennacht van Vincent van Gogh. Dit was super motiverend voor mijn tweede jaar op de opleiding natuurlijk! Naast school werk ik in een bioscoop (ik vermoed dat het daar spookt) en ga ik op avontuur met mijn vrienden!


Prijzen

De winnaar ontvangt uiteraard de zilveren NHV hoedenspeld. Daarnaast zijn de volgende prijzen beschikbaar gesteld:

 

1e prijs

Een waardebon van € 500 van Plooij Hats and Materials én een bon van € 350 van The Trimming Company

 

2e prijs

Een waardebon van € 400 van De Vroey

 

3e prijs

Een waardebon van 200 £ van Guy Morse-Brown

 

N.B.: Bij inlevering van deze waardebonnen komen verzendkosten van en/of evt. invoerrechten op materialen die verstuurd worden vanuit het buitenland voor rekening van de winnaars. De bedrijven die de prijzen beschikbaar stellen noch de NHV zijn hiervoor verantwoordelijk.

 

Publieksprijs

De publieksprijs wordt bepaald aan het aantal stemmen dat de inzendingen krijgen. Stemmen kan fysiek of online via Facebook. Dit kan t/m 2 juni.

Fysiek bij Van Tilburg Mode en Sport in Nistelrode of via Facebook.

Welke inzending vind jij de mooiste? Laat je stem horen!


Bekijk eerdere inzendingen

Nieuwsgierig naar de creaties van alle deelnemende ontwerpers? Bekijk alle inzendingen van de afgelopen jaren in de fotogalerie.