Registratie deelname hoedenwedstrijd is gesloten!

NHV Hoedenwedstrijd 2023

 

Thema: 'Vernuftige Vouwsels'!

Welkom bij de 18e editie van de internationale NHV Hoedenwedstrijd 'Vernuftige Vouwsels'! Voor de wedstrijd 2023 hebben wij voor een anders-dan-anders thema gekozen:

Elk jaar neemt de Wedstrijdcommissie de inzendingen in ontvangst en het valt daarbij op dat de deelnemers hun hoeden wel op de juiste maat weten te maken, maar niet altijd de dozen waar deze ingepakt zitten! In sommige gevallen bevat de doos meer lucht… dan hoed. Dat was de aanleiding om dit jaar te kiezen voor iets ongebruikelijks, namelijk een thema met een serieuze beperking.

 

Met het onderwerp 'Vernuftige Vouwsels / Foldable Follies' dagen we jullie uit om een hoofddeksel te ontwerpen dat in- en uitklapbaar is, of in- en uitvouwbaar! Ingevouwen moet het passen in een doos van 40 x 40 x 10 cm, uitgevouwen moet het een volwaardige, draagbare hoed zijn. Het materiaal en de technieken zijn vrij, de doos krijgen jullie opgestuurd na inschrijving op de website. Het gaat er dit keer dus niet zozeer om, om out of the box te denken, maar eigenlijk meer into the box!


Deelname

Iedereen kan inschrijven voor deze wedstrijd, of je nu hobbyist, een professioneel, gevorderd of beginnend hoedenmaker bent, binnen Nederland of over de grens woont.
Een jaarlijks wisselende vakjury bepaalt uit de inzendingen op basis van originaliteit, kwaliteit en hoedenvakmanschap een selectie van tien genomineerde hoeden, waaruit vervolgens de drie winnende ontwerpen worden gekozen.

Zoals altijd zijn er maar vijftig plaatsen beschikbaar.

De uiterste aanmelddatum voor de wedstrijd is 31 mei 2023. Deelnemers dienen hun ontwerp uiterlijk 9 september 2023 op het aanleveradres af te (laten) leveren.


Wedstrijdvoorwaarden

Onder het kopje wedstrijdvoorwaarden vind je alle informatie over de Hoedenwedstrijd 2023 nog een keer terug. Lees deze voorwaarden goed door: zo weet je zeker dat je een kans maakt om tot de top tien of misschien zelfs tot de winnende drie ontwerpen gekozen te worden!


Hoedenshow en expositie

De Hoedenwedstrijd zal plaatsvinden in Zalencentrum De Til te Giessenburg op 21 oktober 2023. De winnaars zullen bekendgemaakt worden na afloop van de hoedenshow. De wedstrijdhoeden zullen na de wedstrijddag drie weken te bezichtigen blijven. De locatie van de expositie wordt op een later tijdstip bekend gemaakt.


Jury

De juryleden van dit jaar zijn:

Truus Stuiver, eigenaresse van hoedenzaak Capello in Nijmegen (voorzitter van de Jury), Dirk-Jan Kortschot (hoedenontwerper), Piet Paris (illustrator en grafisch ontwerper) en een student/studente.

Truus Stuiver (Voorzitter van de jury)

Truus heeft een achtergrond als docent creatieve vakken op scholen en instellingen en is al meer dan dertig jaar eigenaar van hoedenspeciaalzaak Cappello te Nijmegen. Sinds zeventien jaar werkt zij samen met haar dochter Berber; verder wordt zij bijgestaan door nog enkele collega's.

Haar fascinatie voor het vormgevingsaspect en het associatieve karakter van de hoed heeft, naast het voeren van de winkel, geleid tot het organiseren van vele exposities. Enerzijds om ontwerpers voor het voetlicht te brengen en daarin hun vakmanschap en creatief vermogen te tonen, anderzijds om een breed publiek daar kennis van te laten nemen. Toegepaste kunst blijkt een zeer toegankelijk kunstvorm te zijn en heeft altijd een groot publiek gegenereerd. Het associatieve karakter van een hoofddeksel is ook nog eens een pré. Dat blijkt niet alleen op de exposities, maar ook in Cappello.

De exposities werden veelal georganiseerd in samenwerking met musea waaronder museum Het Valkhof te Nijmegen. Vele Nederlandse ontwerpers hebben daar in de afgelopen jaren aan deelgenomen. In 1979 was de eerste grote expositie “Boven Maaiveld”. Later volgden o.a.: “In Vorm”, “Luxe en Decadentie in roomwit, goud en zilver”, “Giro d’Italie , fietshelmen” en “Hoedcouture, Marianne Jongkind “.

Dagelijks wordt er in de winkel gewerkt met binnen-en buitenlandse ontwerpers en komt er veel moois voorbij. Van gewone pet tot prachtig design. Truus is dan ook reuze benieuwd naar de resultaten van de Hoedenwedstrijd 2023 en vind het een genoegen om gevraagd te zijn voor de jury.

Dirk-Jan Kortschot

Dirk-Jan (17 januari 1969, Velp) is in 1992 als monumentaal vormgever afgestudeerd aan de Kunstacademie Constantijn Huygens te Kampen. Zonder iets van hoeden te weten heeft hij toen drie series gemaakt: sportpetten die geheel uit-ritsbaar waren van 3D naar 2D en vice versa, vouwhoeden voor een dansgezelschap en een serie hoeden geïnspireerd op bekende basismodellen. Na zijn afstuderen heeft hij op verschillende plaatsen geëxposeerd en al snel vroegen mensen hem: “Jij bent toch die hoedenmaker?” Het werd toen de hoogste tijd om uit te zoeken hoe je nu echt een hoed maakt, hoewel hij het natuurlijk “ondertussen wel al een beetje kon!”.

Een paar bijzondere momenten uit zijn hoedenmakers carrière zijn: een nominatie voor de Rotterdamse Designprijs, drie keer een gehele uitzending van het Klokhuis over zijn werk, het geven van workshops hoedenmaken in Amerika, de 1e prijs Internationale Hoedenprijs in China, de opdracht ‘Nachtwacht 360’ waarvoor hij dertien hoeden van de Nachtwacht namaakte en een persoonlijke ontmoeting met Koningin Máxima.

Dirk-Jan geeft al dertien jaar les in het vak hoedenmaken bij SintLucas in Boxtel. Eerst als gastdocent en de afgelopen drie jaar als bevoegd docent aan de afdeling textiel bij de opleiding Creatief Vakman. Daarnaast runde hij samen met zijn man Marcel ruim tien jaar het bedrijf De Hoedenmaker in Arnhem en later aan de Keizersgracht in Amsterdam. Door Corona hebben zij het bedrijf helaas moeten sluiten, maar daardoor kan Dirk-Jan zich vooral weer richten op het maken van hoeden in opdracht én op zijn monumentale werk.

Piet Paris

Piet Paris, echte naam Pieter 't Hoen (1962), volgde in de jaren 1980 de opleiding tot modeontwerper aan de Kunstacademie van Arnhem, tegenwoordig ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten, met een aanvullend lesprogramma tekenenen en illustratie. Sinds 1989 werkt hij als illustrator voor zowel redactionele als zakelijke klanten. Enkele bekende namen van modebladen zijn: Vogue (Japan, Rusland), W (Korea), Harper’s Bazaar (VS), Elle (VK, Nederland). Tot zijn zakelijke klanten behoren vele prestigieuze bedrijven in binnen- en buitenland.

Sinds 1990 werkt hij als docent en geeft hij masterclasses aan kunstopleidingen voor modevormgevers en ontwerpers in Den Bosch, Breda, Utrecht, Den Haag, de Gerrit Rietveld Academie Amsterdam en de Design Academy Eindhoven. Ook is hij mede-oprichter van de postdoctorale opleiding voor modeontwerpers FIA, Fashion Institute Arnhem (1998). Piet is de oprichter en artistiek directeur van drie edities van de Arnhemse Mode Biënnale, het internationale culturele evenement over modeontwerp (2002 – 2009).

In 2008 startte hij Studio Piet Paris, een ontwerpstudio voor illustraties en producten en tevens adviesbureau voor ontwerpers en bedrijven. Hij won verschillende prijzen, zoals Paris Capitale de la Mode (2001), de Emmy van Leersum Prijs, Amsterdams Fonds voor de Kunsten (2002), Grand Seigneur 2008, Modint (als Artistiek Directeur van Arnhem Fashion Biennale en als internationaal mode-illustrator) en de Prix de la Mode 2009, Marie Claire, Best Fashion Ambassador. Zijn werk is opgenomen in de publicaties "Stylishly drawn, contemporary fashion illustration" door Laird Borrelli" (2000) en "100 Years of Fashion Illustration" door Cally Blackman (2007).

Het werk van Piet is momenteel en tot en met 18 juni 2023 te bewonderen in Museum JAN (Amstelveen) in combinatie met glaskunst en design van toonaangevende modeontwerpers.


Madinah Tuharea

Mijn naam is Madinah Tuharea en ik ben 18 jaar oud. Ik studeer Vormgeving & Ambacht in de richting textiel aan het SintLucas in Boxtel. Ik zit momenteel in mijn derde leerjaar en ga volgend jaar afstuderen. Op deze opleiding leer ik alles over de mogelijkheden van textiel, veel verschillende technieken, maar ook het ambachtelijke hoedenmaken. 

Met hoedenmaken leer je heel anders met materiaal werken. Je kan er van alles proberen, nieuwe technieken leren en ontdekken. En het allerleukste is om jouw product van ontwerp naar werkelijkheid te zien gaan. Zelf vind ik het leuk om mijn hoeden interessant te maken met behulp van kleur en vorm.

Als ik mijn eigen hoedenstijl zou moeten omschrijven, is het ‘’Modern & out of the box”. Ook heb ik vijf maanden stage gelopen bij de hoedenafdeling van het atelier van Nationale Opera & Ballet in Amsterdam. Het was een van de meest magische ervaringen op aarde. Ik heb me hier bezig gehouden met het maken van hoofdkapjes, haaraccessoires, sieraden en schoenen. 

Als ik klaar ben met deze opleiding zou ik heel graag willen doorstuderen op Fontys Hogeschool in Tilburg. Ik heb daar veel interesse voor de opleiding ‘Docent beeldende kunst & vormgeving’. Deze opleiding geeft je alle vrijheid om je eigen kunststijl te ontwikkelen, maar ook leer je over educatie.
Je kan dan denken aan schooldocent worden, maar ook aan workshops geven, rondleidingen in musea etc.
Buiten school werk ik ook als coupeuse in een kledingwinkel. Dit doe ik bij de Vandijk Store in Waalwijk, een van de mooiste kledingzaken in heel Noord-Brabant. Hier vermaak ik voornamelijk kleding in het atelier dat zich boven de winkel bevindt. Ook ben ik af en toe beneden in de winkel zelf te vinden, om kleding af te spelden bij klanten.


Prijzen

De winnaar ontvangt uiteraard de zilveren NHV hoedenspeld. Daarnaast zijn de volgende prijzen beschikbaar gesteld:

1e prijs

Een waardebon van € 500, van DeVroey Hats, Antwerpen (België) én 1 hoedenmal (maat 58) van L’Atelier du Formier (Frankrijk) én 1 jaarabonnement The Hat Magazine (VK)

2e prijs

Een waardebon van € 300, van The Trimming Company, Bedford (VK) én een waardebon van € 300, van  Plooij Hats & Materials, Uddel (Nederland)

3e prijs

Een 1-daagse workshop door Marianne Jongkind in Soest (Nederland) én een pakket ter waarde van € 100, van CdiC Supplies (België)


Publieksprijs 2023

Een prijzenpakket ter waarde van € 100 samengesteld door Marjorie Louwerens, van All for Hats (Nederland)

 

N.B.: Waardebonnen kunnen niet ingeleverd worden voor geldbedragen. Bij inlevering van deze waardebonnen komen verzendkosten van en/of evt. invoerrechten op materialen die verstuurd worden vanuit het buitenland voor rekening van de winnaars. De bedrijven die de prijzen beschikbaar stellen noch de NHV zijn hiervoor verantwoordelijk.


Kosten

De kosten voor deelname bedragen voor leden in Nederland en België 50 € en voor niet-leden 65 €. Voor deelnemers uit andere landen komt hier een toeslag bij van 12,50 € als tegemoetkoming in de verzendkosten. Deelnemers hebben gratis toegang tot de openingsshow in oktober 2023 en ontvangen na afloop van de show een fotoboekje met alle ingezonden ontwerpen.


Aanleveren inzending

Voor alle deelnemers geldt: je wedstrijdhoed dient uiterlijk 9 september 2023 op het aanleveradres ontvangen te zijn.

Wij vragen je om foto’s van en informatie over je wedstrijdhoed twee maal aan te leveren, één keer uitgeprint op een A4-tje bij je postpakket en één keer digitaal via het daarvoor bestemde formulier, te downloaden op de website onder 'aanleveren informatie hoed 2023'.   

Welke informatie we je vragen aan te leveren kun je lezen bij de wedstrijdvoorwaarden 2023.


Aanleveradres

De Nederlandse Hoedenvereniging

Stan Kentonstraat 21

3069 XW Rotterdam                                                                                                                   


Bekijk eerdere inzendingen

Nieuwsgierig naar de creaties van alle deelnemende ontwerpers? Bekijk alle inzendingen van de afgelopen jaren in de fotogalerie.